Gi või Gk dieet
09.12.2020Greibidieet
09.12.2020Gluteenivaba dieet: põhimõtted
Gluteenivaba dieet on loodud spetsiaalselt inimestele, kes põevad tsöliaakiat, autoimmuunhaigust. See dieet ei paranda ainult tervist, kuid ka on üsna tõhus ka kaalu langetamiseks. See on nii populaarne, et pole paljudest kuulsustest mööda läinud. Sellised staarid nagu Lady Gaga ja Jessica Alba ei suutnud uuele trendile vastu panna. Ning populaarne Gwyneth Paltrow ja kuulus Victoria Beckham keeldusid gluteeni sisaldavatest toodetest, et toetada oma lapsi, kellele need on meditsiinilistel põhjustel vastunäidustatud.
Sellise dieedi põhiolemus on jätta dieedist täielikult välja kõik gluteeni sisaldavad toidud. See lähenemisviis aitab parandada seedesüsteemi toimimist ja normaliseerida ainevahetusprotsesse kehas. Mis on kahtlemata esimene samm keha tervendamise suunas ja on ka kaalu langetamisel väga tõhus.
Gluteenivaba toit
Täielik üleminek gluteenivaba tooidule toob kaasa soolestiku sügavpuhastuse ning selleks ajaks kehasse kogunenud ohtlike ja kahjulike toksiinide eemaldamise.
Gluteenivaba dieet pakub toiduvalikus piisavalt vaheldust, et need, kes seda elustiili järgivad, ei kogeks kaalulangetusega sageli kaasnevaid ebameeldivaid aistinguid, nagu nälg või kurnatus.
Gluteenivabad toidud - mida tohib süüa
Gluteenivabad tooted on üsna levinud ja kõigile tuttavad. Need sisaldavad:
- toored pähklid;
- toored oad;
- toored seemned;
- köögiviljad ja puuviljad;
- liha, linnuliha, kala ja mereannid;
- mahe piimatooted, või;
- alkohoolsed joogid;
- vürtsid.
Võib süüa ka teravilja. Peaasi, et selliseid tooteid ei segataks gluteeni sisaldavate toodetega. See võib olla erinevad värvained, säilitusained ja igasugused toidu lisaained. Gluteenivaba dieedil lubatud teraviljad hõlmavad järgmist:
- tatar;
- mais;
- amarant;
- riis;
- kinoa;
- oa-, soja-, mais- ja riisijahu;
- tapiokk;
- sorgo;
- sojauba;
- teff;
- noolejuur;
- hirss.
Gluteenivaba toit - keelatud tooted
Gluteenivaba dieedi korral on nisu, rukis ja kaer rangelt keelatud. Ei tohi süüa selliseid tooteid nagu:
- nisu, sh nisujahu;
- nisutangud;
- manna, artek, bulgur, kuskuss, spelta;
- nisutärklis, mitmesugused lisandid, mis sisaldavad nisuvalku, nisupõhiseid paksendajaid;
- rukis ja igat liiki rukkijahu;
- kali ja õlu;
- oder, sh odrajahu;
- odratang, sh odrajahu;
- odralinnased;
- linnasesuhkrut sisaldavad tooted - melass, ekstrakt, äädikas;
- kaer, sh kaerahelbed ja tang;
- makaronid;
- pagaritooted;
- täisteratooted;
- pika säilivusajaga jäätis ja jogurtid;
- mitmesugused konservid: liha, kala, puuviljad, köögiviljad;
- krabipulgad;
- vorstid, suitsuliha;
- peaaegu kõik valmis kastmed: majonees, ketšup, sinep ja nii edasi;
- puljongikuubikud;
- sojakaste.
See toodete nimekiri ei ole lõplik. Et olla kindel, et konkreetne toit ei sisalda gluteeni, tuleb hoolikalt uurima toote pakendil olevat koostist. On oluline meeles pidada, et kõige elementaarsemad allikad on nisu, oder, rukis.
Sul on gluteenitalumatus, otsid mida tohib süüa?
Altpoolt leiad kergesti valmistatavaid gluteenivabu roogasid. Igaüks valib midagi oma maitsele.
Gluteenivaba menüü terve nädalaks
Nagu iga teinegi dieet, nõuab gluteenivaba harjumist. Peaasi on häälestada positiivselt ja siis möödub üleminekuprotsess märkamatult ja valutult. Ja lõpptulemuseks on hea tuju, seedesüsteemi stabiilne toimimine, samuti normaliseerumine ja võimalik kaalulangus. Sellisest dieedist ilma märkimisväärse ebamugavuseta kinnipidamiseks võib nädala jooksul kasutada soovitatud näidismenüüd.
Esmaspäev:
- hommikusöök - keedetud kala, kartuli puder, must või roheline tee;
- lõunasöök - supp lihapallidega, aurutatud kotletid, riisipuder, merevetikasalat;
- vahepala - riisi näkileib, puuviljasalat;
- õhtusöök - köögiviljad, tatrapuding.
Teisipäev:
- hommikusöök - keedetud liha, tatrapuder, must või roheline tee;
- lõunasöök - köögiviljasalat, köögiviljasupp, puuviljaželee või -mahl;
- vahepala - küpsetatud õunad, pähklid;
- õhtusöök - keedetud liha, riis, kibuvitsamarjatee.
Kolmapäev:
- hommikusöök - maisihelbed, madala rasvasisaldusega kodujuust, must või roheline tee;
- lõunasöök - kala- või mereannisupp, tatrapuder, küpsetatud kanafilee, must või roheline tee;
- vahepala - riisi näkileib, puuviljamoos, must või roheline tee;
- õhtusöök - köögiviljahautis, gluteenivaba leib, madala rasvasisaldusega keefir.
Neljapäev:
- hommikusöök - omlett juustuga, must või roheline tee;
- lõunasöök - supp lihapallidega, õunasalat selleriga, puuviljamahl;
- vahepala - puuviljaželee, kompott;
- õhtusöök - köögiviljad, tatrapuding, roheline tee.
Reede:
- hommikusöök - küpsetatud õunad, madala rasvasisaldusega kodujuust, must või roheline tee;
- lõunasöök - aurutatud kotletid, bešamellikaste, kana puljong;
- vahepala - mitmesugused puuviljad, roheline tee;
- õhtusöök - kartulipuder, aurutatud kalakotletid, puuviljamahl.
Laupäev:
- hommikusöök - keedetud kala, riisipuder, kohv piimaga;
- lõunasöök - madala rasvasisaldusega kanapuljong, köögiviljad, roheline või must tee;
- vahepala - piparkoogid pähklite ja õuntega, puuviljamahl;
- õhtusöök - keedetud liha, tatrapuder, keefir.
Pühapäev:
- hommikusöök - madala rasvasisaldusega kodujuust, puuviljasegu, must või roheline tee;
- lõunasöök - supp lihapallidega, pilaf lihaga, köögiviljasalat, puuviljamahl;
- vahepala - puuviljamahl või želee, pähklid;
- õhtusöök - köögiviljad, tatrapuding, must või roheline tee.
Õige toitumine tähendab söömist vähemalt neli korda päevas. Suupistetena võib kasutada riisi näkileiba, keefirit, rjaženkat, puuvilju.