Podagra on ravimatu haigus, mille korral patsient peab kogu elu jooksul kinni pidama podagra dieedist. Liha ja alkoholi tarbimine tuleb piirata. Lihavalude ja väsimuse vältimiseks tuleb lihavalgu puudust täiendada teiste toitudega. Patsiendi peamine dieet koosneb peamiselt köögiviljadest, piimatoodetest ja sisaldab minimaalselt liha. Liha, kala ja seeni puljong tuleb kurnata, kuna sinna eraldub maksimaalselt puriine. Podagra dieet sisaldab tingimata aluselisi toite: köögivilju ja piima, liigse happe neutraliseerimiseks.
Järgmine nimekiri näitab, mida ei tohi süüa podagra haiguse korral.
Eelmises nimekirjas oli teave selle kohta, milliseid toite tuleks vältida. Nüüd vaatame, mida tohib podagra korral süüa.
Podagra menüüd saab varieerida. Toidu tarbimist ei ole vaja rangelt piirata. Podagra dieedi menüü põhineb lubatud toidunimekirjal. Mis kõige tähtsam, valida on tõesti palju. Allpool on näidis nädalamenüü.
Puriinivaese dieedi korral toidud ei tohiks sisaldada puriine, mis muutuvad kusihappeks. Selliste toitude loendis on peaaegu kõik köögiviljad ja puuviljad, nii et podagraga patsientide toit on põhimõtteliselt sarnane taimetoitlaste menüüle. Podagra retseptid ei ole keerulised ega keerukad, kuid need peavad olema õigesti valmistatud ja kõik toidu koostisosad tuleb võtta lubatud tabelist.
Podagra ajal tuleb jälgida spetsiaalset toitumist. See leevendab üldist seisundit ja lühendab ägenemise kestust. Podagra retseptid põhinevad lubatud toitude nimekirjast. See haigus ei vaja ranget toitumispiirangut. Maitsvaid ja värvilisi roogasid saab valmistada saadaolevast tootenimekirjast.
On olemas arvamus, et selle haiguse korral on võimatu maitsvalt toituda. Tegelikult see nii ei ole. Podagra retsepte iseloomustab nende mitmekesisus, maitse ja kasu tervisele.
Roogade valmistamiseks pole erilisi nõudeid, välja arvatud liha töötlemine. Puriinide sisalduse vähendamiseks roogis valmistatakse liha ainult keemismeetodil. Samal ajal keedetakse liha esialgu lühikese aja jooksul 10-15 minutit, pärast seda tuleb vesi välja vahetada.
Toitumise üldpõhimõtted peaksid olema:
Kusihappe toitumine on sama mis podagra dieedi korral. Puriinide ainevahetuse seisundi peamine näitaja on kusihappe kontsentratsioon veres. Puriini metabolismi rikkumiste tagajärg on hüperurikeemia - kusihappe taseme tõus. Selle esinemise peamised põhjused on:
Tomatid sisaldavad puriine (oblikhape). Kuid selle kogus tomatites on nii väike, et tomateid süüa tohib küll ja see on ka kasulik. Tomatites on palju vitamiine, mineraale ja orgaanilisi happeid. Need väga hästi toetavad immuunsust. Lisaks sisaldavad tomatid antioksüdante ja fütontsiide, mis aitavad kõrvaldada podagra poolt aktiveeritud põletikulist protsessi.
Podagra korral tomateid võib süüa mis tahes koguses. Neil on hea mõju ainevahetusele. Nende toodete kasulikud omadused avalduvad kõige paremini pärast kuumtöötlust ja taimeõli lisamist.
Podagra ja küüslauk on kibedad vaenlased. Kui küüslauku lisatakse igapäevasesse dieeti, on see podagra vastu võitlemisel suurepärane profülaktiline aine. Värske küüslaugu ja sibula söömine salatites võib minimeerida podagra valu riski. Küüslauku sisaldavad toidud mõjutavad soodsalt podagraga patsientide seisundit.